T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi

ŞÜHEDANIN İZİNDE, ÇANAKKALE GEZİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın yaptığı “Anadolu’yuz Biz” projesi kapsamında çoğunluğu Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. Sınıf öğrencilerinden oluşan iki grup 18-21 Nisan ile 25-28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen Çanakkale gezisine katıldılar.

Gezi kapsamında Çanakkale’de Gençlik ve Spor Müdürlüğünün rehberliğinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kampüsünü de ziyaret ederek çeşitli etkinliklerde bulundular. Profesyonel rehberler eşliğinde Şehitlik gezisine katılan öğrencilerimiz, Kilitbahir, Namazgah Tabyası, Mecidiye Şehitliği ve Tabyası, Alçıtepe Hastane Müzesi, Çanakkale Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı, Ertuğrul Tabyası, Zığındere Hastane Şehitliği, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 57.Alay Şehitliği ve Conkbayırı’nı ziyaret ettiler.

Eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni yetişen nesillere Çanakkale ruhunu aktarmak ve bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla projelendirilmiş olan Çanakkale Tanıtım Merkezi’ni ziyaret eden öğrencilerimiz, özel hazırlanmış her bir salonda savaşın önemli zamanlarını video, anlatım ve canlandırmalarla izleme imkânı buldular. Harbe Giriş, Nusret (Nusrat), İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları, Rumeli Mecidiye Tabyası, Kara Muharebelerine Hazırlık, Harbin Gidişatının Dönüm Noktası, Siper Muharebeleri, Gök Kubbeden Gelibolu, Çanakkale Geçilmez, Hatıralar, 1915’ten Günümüze salonları  ve Çanakkale Muharebelerinde kullanılan silah, alet, edevat, şahsî eşya, mektup gibi nesnelerin sergilendiği iki kata yayılmış bir sergi alanını ziyaret eden öğrencilerimiz, bundan 109 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşı’nın önemli ayrıntılarını özel bir mekânda öğrenmiş oldular.

Bu savaşta kahramanca savaşan yiğitler, ezanlar susmasın, ocaklara ateş düşmesin diyerek Mehmet Akif’in de “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli/Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli” dediği gibi ebedileşen, destanlaşan atalarını yad ettiler.

Anadolu’nun bağrından kopup gelen nice ana kuzularının toprağa düşüp göğe yükseldiği, adeta bayraklaştığı, Allah’ı arzu edip akşama kavuşan Yahya Çavuşların kahramanca savaştığı, Koca Seyit’in yalnız bir top mermisini değil bir milletin kaderini sırtlandığı, bir milletin tarih sahnesinden silinmek istendiği ve bir milletin yeniden millet olduğu yeri, Çanakkale’yi, görmüş ve tanımış oldular.

Yüz küsur sene önce kendilerinden sonra gelecek nesiller bağımsız yaşasın diye can veren dedeleri için okudukları hatimleri Şehitlikte o pak ve temiz ruhlara bağışladılar, dualar ettiler.

“Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bilakis onlar diridirler.” ayetinin canlı şahidi Çanakkale Şehitliği’nde dedelerine layık birer torun olabilme dualarıyla dolaştılar.

Çanakkale’yi Çanakkale yapan; çelik ve barutu, inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşüren, esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların asil ruhunu daha iyi tanıdılar bu geziyle.

Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaz’ın güvenliğini sağlamak amacıyla yaptırılan Çimenlik Kalesi’ni, denizaltıyı ve tarihî Aynalı Çarşı’yı gördüler.

“Anadolu’yuz Biz” projesi kapsamında okulumuzun öğrencilerini Çanakkale’de ağırlayan, bu geziyi gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanlığımızın kıymetli yöneticilerine çok teşekkür ediyoruz.

30-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.04.2024 - Güncelleme: 30.04.2024 11:51 - Görüntülenme: 179
  Beğen | 1  kişi beğendi